Traditional Chinese Medicine

De TCM (Traditional Chinese Medicine) bestaat uit een aantal specialisaties die het lichaam aanspreken op het zelfhelend vermogen. De specialisaties zijn Tuina (geneeskundige massage), Acupunctuur en Kruidenleer. De overlappende specialisatie is Voedingsleer. Immers, voeding is medicijn nummer één.

TCM is zeer effectief bij het behandelen van uiteenlopende klachten, vooral van chronische klachten. Verder helpt het zeer effectief bij menstruatie- en overgangsklachten, fertiliteitsklachten en klachten aan het bewegingsapparaat. Pijn, waaronder pijn die resteert na een operatie, kunnen verholpen worden. Maar ook bij stressklachten, burn-out en spanningsklachten kan TCM effectief helpen.*

De Traditionele Chinese Geneeswijze wordt in Nederland gezien als een alternatieve geneeswijze. Het is echter een geneeswijze die al 5.000 jaar ononderbroken wordt toegepast in China en andere landen in het Verre Oosten, en zich nog steeds verder ontwikkelt. Alleen dat al geeft aan dat het een werkende geneeswijze is. Ook de World Health Organisation (WHO, onderdeel van de VN) erkent dat Chinese geneeswijze, in het bijzonder acupunctuur, een effectieve behandelmethode is.

Deze VN organisatie heeft al in 2003 een lijst gepubliceerd met werkende behandelingen. Sindsdien zijn er in het westen talrijke wetenschappelijk onderzoeken geweest die de werking van acupunctuur bevestigen. Evidence based zoals dat ook in de westerse geneeskunde de norm is.*

*Lijsten van indicaties zijn o.a. terug te vinden De Nederlandse Vereniging voor Traditionele Geneeskunde Zhong – Zhong.nl/indicaties-voor-chinese-geneeskunde.

* Zie o.a.www.evidencedbasedacupuncture.org

 

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Neem dan contact met mij op.