“De overgang is een echte carrière killer” kopt een artikel in het blad “medisch contact” nr. 42 van oktober ’21 (weekblad van de Kon. Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst). Volgt een pleidooi voor een op te leiden verpleegkundige, gespecialiseerd in deze levensfase. Die is dan in staat zware gevallen door te sturen naar een multidisciplinair team van artsen van -onder meer- psychiater, internist, neuroloog, seksuoloog, cardioloog en klinisch neuropsycholoog. En meteen een pleidooi om dit alles op te nemen in de basisverzekering.

Uiteraard vind ik het mooi dat de menopauze meer aandacht krijgt in het reguliere circuit. In de Traditionele Oosterse Geneeskunde is er al duizenden jaren aandacht voor “ongemakken” die specifiek bij vrouwen voorkomen. Oplossingen zijn effectief en natuurlijk. De klachten komen voort uit -wat we vandaag de dag zouden vertalen als hormonale verandering- rond de 7 keer 7 jaarcyclus van een vrouw, al dan niet gecombineerd met uitputting van het lichaam; voeding die niet bijdraagt aan de gezondheid van een vrouw; te veel of te uitputtend sporten. Kortom een verkeerde of niet meer dienende leefstijl.

De onbalans in het lichaam kan aanleiding zijn voor allerlei lichamelijke ongemakken maar kan ook leiden tot emotionele problemen zoals boosheid, verdriet, neerslachtigheid en piekeren. En dat kan weer aanleiding zijn voor slaapproblemen. Uiteraard zijn er ook de bekende overgangsverschijnselen (nachtelijk) zweet, gewrichtspijn en gewichtstoename om er maar een paar te noemen.

De Oosterse geneeskunde brengt het lichaam weer in balans, lost blokkades op. Daar is niet een heel team artsen voor nodig en zéker geen gestandaardiseerde behandeling in de trant van “Eén protocol voor allen”. De behandeling wordt op jou persoonlijk afgestemd. Maatwerk dus! Daarbij blijft de behandeling niet beperkt tot de behandelkamer. Zelf zal je ook aan de slag moeten met voeding en leefstijl adviezen. Door dit alles krijg je controle over je eigen lijf en leven in plaats van overgeleverd te zijn aan medische specialisten. En alles op een natuurlijke manier waarbij het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken.

En dan nog een pleidooi. In genoemd artikel wordt gesteld dat de politiek een taak heeft het taboe op de overgang weg te nemen aldus de gynaecologe die geïnterviewd werd.  Met “een publiciteitscampagne”, “aandacht in biologielessen” bijvoorbeeld. Persoonlijk vind ik dat afschuiven van de problematiek. Kijken naar en wachten op de politiek….. Kom op vrouwen! Spreek er gewoon over. Ook als er mannen bij zijn. Vaak heb ik meegemaakt dat over opvliegers of andere onderwerpen gesproken wordt bij de koffieautomaat “vroeger” op het werk. Het gespreksonderwerp veranderde acuut als er een man bij kwam staan. Tijdens een vergadering met hoofdzakelijk mannen wordt een opvlieger ook zoveel mogelijk genegeerd. Waarom? Diezelfde mannen hebben vaak ook een partner thuis, of een moeder, die de verschijnselen heeft of heeft gehad. De overgangsverschijnselen blijven niet thuis als een vrouw naar haar werk gaat. Dus spreek er open over in plaatst van te wachten op de politiek.

Heb jij dat dan gedaan, hoor ik je denken? Jazeker. Ik heb het met de directeur besproken. Er werden op mijn werk bijeenkomsten georganiseerd over slaapproblemen voor medewerkers. Waarom dan ook niet over de overgang en wat aan de klachten te doen. Uiteraard was dit iets nieuws en dus eng en ging het niet door. Maar ideeën moeten rijpen en het zaadje is geplant.

Kortom, als je overgangsklachten hebt, neem contact met me op of plan gemakkelijk online een afspraak in. Samen (dus zonder een heel team artsen) krijgen we je lichaam op een natuurlijke wijze weer in balans.