Begeleiding tijdens de zwangerschap – Stuitligging

Acupunctuur werkt niet alleen bij een zwangerschapswens, maar ook tijdens de zwangerschap. Er kunnen zich tijdens de zwangerschap allerhande klachten voordoen. Acupunctuur biedt dan een goede verlichting. Maar ook naar het einde van een zwangerschap kunnen zich obstakels voordoen. Een daarvan is de stuitligging. 

 Voor een stuitligging is het zaak om bij voorkeur in week 34 te beginnen om het kindje te overtuigen om te draaien. Daarbij wordt gewerkt met -uiteraard- naalden, maar ook met moxa (zie hieronder). Dat laatste zowel in de praktijk als thuis. Het ideale tijdstip hiervoor, week 34, is van belang omdat er wel ruimte moet zijn in de baarmoeder voor het kindje om te draaien. Als het kindje te groot is, gaat het draaien lastiger.

Verder moet er ook voldoende vruchtwater zijn om te draaien. Ook daar wordt in de Chinese geneeskunde (TCM) aandacht aan besteed en geef ik informatie mee over wat je zelf kunt doen om dit proces te ondersteunen.

Het mooie van de TCM-methode, die al duizenden jaren ingezet wordt, is dat het om een hele natuurlijk en zachte wijze gaat. Dus geen manipulatie van een team geneeskundigen die het kindje manueel gaan keren via de buitenkant van de buik. Zaak is natuurlijk wel dat het kindje als het eenmaal gekeerd is, ook in de goede houding blijft liggen. Natuurlijk help ik je met adviezen. 

 

Een praktijkvoorbeeld. Altijd leuk een anekdote. Een perfecte zwangerschap (uiteraard: want de mama had een prima start energie), maar toch een stuitligging. In week 34 zijn we begonnen met het werken aan de kering. En inderdaad na 10 dagen keerde het kindje. Intussen voor de zekerheid ook een afspraak in het ziekenhuis gemaakt voor de kering. Maar bij het arriveren aldaar, bleek dat het kindje al gekeerd was, dus het team kon zich aan andere zorgtaken gaan wijden. Kort daarna valt de moeder van de trap (zwaartepunt van een wordende moeder is anders!). Gelukkig op haar achterwerk. Maar het net gedraaide kindje dacht: dat stuiteren ken ik, dus draait terug in de stuitligging. Opnieuw de acupunctuurbehandeling ingezet en inderdaad na 10 dagen kon het ziekenhuisteam, dat klaarstond voor de kering, opnieuw constateren dat de draaiing opnieuw niet nodig was!

 

Duidelijk bewijs toch dat TCM werkt, toch?! 

 

Vragen? Neem gerust contact op of plan gemakkelijk een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in, waarin je ook je vragen kunt stellen.