Voorjaarskruiden

Leverenergie

In het voorjaar komt alles weer tot leven. Planten ontwaken en ook onze eigen energie gaat weer stromen. De leverenergie in ons lichaam is optimaal. We krijgen nieuwe ideeën; we maken plannen voor komend jaar. Zeker nu, nu we noodgedwongen veel thuis zijn, minder afleiding hebben door de gebruikelijke maalstroom waarin we zitten. Juist nu waarin door de rust creativiteit weer gaat bloeien.

In de natuur komen de voorjaarskruiden uit onze omgeving weer omhoog. Kortgeleden heb ik nog een flinke wandeling gemaakt in de duinen. Amper wandelaars, of vliegtuigen, stilte en de ontwakende natuur. Een van de kruiden die daar de kop opsteekt is de brandnetel. De toppen daarvan hadden al een mooie rode onderkant. Een kenmerk van een goede kwaliteit van de netel om het bloed te reinigen.  Als alles vernieuwt en verjongt is de reinigingskracht van brandnetel welkom. Ik heb wat toppen van de jonge brandnetel geoogst en thuis meteen afgespoeld en gedroogd in de oven. Heerlijk om daar eigen geoogste thee van te zetten. Dit ondersteunt ook de werking van de lever en de leverenergie.

Soms echter,  loopt het systeem vast. Worden ideeën te veel. Pijn in het meridiaanverloop kan het gevolg zijn. Doorgaans schouderpijn en hoofdpijn, pijn in de flanken. Het simuleren van acupunctuurpunten kan weer voor doorstroming en pijnverlichting zorgen. En een kopje brandnetel thee kan daarbij ondersteunen.

Hooikoorts

Aan het opnieuw tot leven komen van de natuur kan ook een nadeel kleven. Hooikoorts kan de kop opsteken. Ook daar geeft acupunctuur verlichting. Daarbij geef ik in mijn praktijk als huismiddel de TriEase capsules van doTERRA mee. Daarin zitten de etherische oliën van Citroen, Lavendel en Pepermunt. En heb je deze oliën zelf in huis dan kan je ze ook zelf mengen in een vegacap, aangevuld met een neutrale olie. De oliën van doTERRA zijn geschikt om in te nemen (een enkele niet: dat wordt vermeld).

Hallo, ik ben Brigitte en leuk dat je en kijkje neemt op mijn blog! Hier kan je meer lezen over TCM.