Moeder worden. Een heel natuurlijk proces voor veel vrouwen. Maar wat als het nu niet direct lukt? Of als er een of meerdere miskramen zijn? 

Al millennia lang worden natuurlijke middelen ingezet om de vruchtbaarheid te vergroten. In de Aziatische geneeswijzen is veel ervaring met op natuurlijke wijze verbeteren van fertiliteit. 

De oorzaken voor niet zwanger worden, of wel zwanger maar toch een miskraam, zijn velerlei. Geen vrouw is hetzelfde dus ook de redenen voor zwangerschapsproblemen zijn verschillend. Hieronder wil ik een paar veel voorkomende bespreken.

 

Uitblijven van een zwangerschap kan liggen aan gebruik van (orale) anticonceptie. Daarbij kan van belang zijn hoe lang bijvoorbeeld de pil gebuikt is en vanaf welke leeftijd. Daarnaast kan het gebruik van een spiraaltje van invloed zijn.

Maar vlak ook de hectische levensstijl van vandaag de dag niet uit. We moeten zoveel. En zeker de jonge vrouwen. Dat kan doorslaan naar uitputting van het lichaam met voor iedere vrouw weer andere symptomen. Het lichaam moet dan voor zichzelf zorgen en heeft geen energie voor het opbouwen van lichaamszaken die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap.

Stress is ook een belangrijke factor. Als het lichaam constant in flight or fight modus staat, moet er gezorgd worden voor het lichaam en dan is er geen ruimte een zwangerschap toe te staan.

En wat dacht je van voeding? Voeding is medicijn nummer één. De Oosterse geneeswijzen kijken anders aan tegen wat gezond is voor het lichaam, dan de Westerse cultuur. Koude salades; koude yoghurt; koude kwark; koude dranken met extra ijsklontjes voegen alleen maar kou toe aan het lichaam waar een kindje eigenlijk in een warm buikje verwelkomt en ingebed wil worden. Daarnaast kost het het lichaam veel energie om al de koude voeding en dranken op te warmen naar 36/37 graden lichaamstemperatuur. Energie die beter gebuikt kan worden door het lichaam om de oorzaak van het uitblijven van de zwangerschap aan te pakken. Dat kan zijn kou in de baarmoeder of te weinig bloed of te veel spanning en nog veel meer. 

Ook emoties kunnen van invloed zijn. Als er een of meerdere miskramen zijn geweest, is er vaak verdriet bij de vrouwen. In de praktijk merk ik dat dat verdriet vaak weggestopt wordt. Niet altijd kan de miskraam in de omgeving besproken worden. Soms weet de omgeving het niet eens en houdt de vrouw zich kranig. Maar zelfs het vastgehouden verdriet kan blokkeren. Dus ik raad altijd aan te rouwen om het verlies. Dat kan bijvoorbeeld met een kleine fysieke ceremonie, in welke vorm dan ook die past bij jou. Het afsluiten is zo belangrijk.

 

Zo zit een mens complex in elkaar, bestaat uit heel veel lagen. In al die lagen kan een blokkade zitten. In mijn praktijk is daar ruim aandacht voor. Door vraaggesprekken kom ik bij de oorzaak aan. Samen gaan we die aanpakken. Jij met mogelijke noodzakelijke leefstijl aanpassingen en ik met naaldjes, moxa, cuppen, externe applicaties etc. De partner wordt daarbij niet vergeten. Ook die kan het nodige doen om zijn vrouw te ondersteunen. Daarnaast is het voor hem raadzaam ook op zijn gezondheid te letten. De helft van het kindje bestaat uit zijn bijdrage. Ook voor hem geldt dat hij idealiter zijn mooiste energie doorgeeft aan het vruchtje.

Acupunctuur kan ook ingezet worden ter ondersteuning van een traject dat in de Westerse geneeskunde gebruikt wordt voor een zwangerschap, zoals bijvoorbeeld IVF, ICU.

 

Vragen? Neem gerust contact op of plan gemakkelijk een gratis telefonisch kennismakingsgesprek in, waarin je ook je vragen kunt stellen.