Ötzi en embryologie

Acupunctuur is een geneeskunde die al duizenden jaren bestaat en niet alleen in het Verre Oosten. De pre-Columbiaanse Maya’s gebruikte al doornen van struiken om punten op het lichaam te stimuleren, die zij associeerden met ziektes, maar ook in Europa werd acupunctuur gebruikt. In september 1991 is bijvoorbeeld een ijsmummie gevonden op de grens van Oostenrijk en Italië, in de Ötztaler Alpen. Vandaar de bijnaam voor deze ijsman “Ötzi”.  Vier laboratoria waren betrokken bij de koolstofdatering van de mummie. Daaruit bleek dat de mummie tussen 3365 en 3041 voor Christus te dateren is. Wat voor acupunctuur interessant is, is dat de mummie 59 tatoeages/inkervingen had. De rare puntvormige tatoeages zaten met name op het onderbeen. Toen dit op het internet gepubliceerd werd, merkte een acupuncturist op dat dat precies de plekken op het been waren waar hij patiënten behandelt in verband met een pijnlijke onderrug, mogelijke ten gevolge van artritis. Een CT- scan bevestigde het vermoeden dat Ötzi inderdaad artritis had in zijn onderrug. Verder onderzoek leverde op dat er nog een paar tatoeages te vinden waren op de borstkas, daar waar acupunctuur punten liggen die o.a. gebruikt worden voor problemen in het darmgebied.

Ötzi toont aan dat in een ver verleden al kennis was over de werking van acupunctuurpunten. Vandaag de dag weten we dat acupunctuurpunten niet toevallig zijn. De punten liggen doorgaans op de fascia, ook wel bindweefsel genoemd. Fascia omvatten alle organen en spieren en lopen als communicatiekanalen door het lichaam. De meridianen, energiebanen die door het lichaam lopen, volgende paden van de fascia bij transport van informatie, elektriciteit en het bewegen van bloed. Acupunctuur gebruikt de meridianen. En de fascia ontstaan bij de ontwikkeling en groei van embryo tot mens.

Alles is met elkaar verbonden. Alles communiceert met elkaar in het lichaam. Zelfs al voordat het brein in het embryo tot ontwikkeling komt. In het volgroeide lichaam zijn er punten in het lichaam waar de fascia bij elkaar komen. Dit zijn informatieknooppunten voor het lichaam. En daar liggen doorgaans ook de klassieke acupunctuurpunten.

Kortom: Acupunctuur is oeroud en verspreid over de wereld gebruikt. Tot op de dag van vandaag wordt het gebruikt door 2/3 van de wereldbevolking voor genezing. Het ontstaan van de meridianen en de acupunctuurpunten sluit aan bij de ontwikkeling van het bevruchte eitje tot mens.

(literatuur o.a. The Spark in the Machine van Dr Daniel Keown M.B.CH.B., Lic. Ac.; Meilan Solly ,10 september 2018, Smithsonian.com)

Hallo, ik ben Brigitte en leuk dat je en kijkje neemt op mijn blog! Hier kan je meer lezen over TCM.